środa

KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY. Wegańska zapiekanka z kalafiora w pikantnym sosie pomidorowym




Wegańska wersja tradycyjnej zapiekanki z sosem pomidorowym. Do stanowiącego podstawę kalafiora można dołączyć dowolne warzywa, ja wybrałam brukselkę i paprykę. Wszystkie te warzywa z powodzeniem można jeść na surowo. Większość z nas nie jest jednak do tego przyzwyczajona i woli je gotować (kalafior i brukselkę). Rozwiązaniem pośrednim, które pozwoli częściowo uniknąć straty najcenniejszych witamin, jest gotowanie na parze. Takie danie pozwala na smakowe eksperymenty - wspomnianą różnorodność warzyw, jak też zastąpienie ciecierzycy na przykład soją, soczewicą lub ryżem.


Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 1 duży kalafior,
- dowolna ilość brukselki,
- pół czerwonej papryki,

Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- puszka pomidorów,
- 1 cebulę,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz, sól, słodka papryka).


Brukselkę i kalafior gotujemy na parze przez kilka minut. Z cebuli, czosnku, puszki pomidorów i przypraw przygotowujemy pikantny sos. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami ciecierzycę, warzywa i sos pomidorowy. Całość podgrzewamy w piekarniku, by podawać na ciepło.


Wersja z większą ilością sosu:



2 komentarze:

  1. Nie jesteśmy weganami ale Twoje przepisy bardzo lubimy ! Kalafiora uwielbiamy i ...kusi w przepisie "dowolna ilość brukselki" :)

    OdpowiedzUsuń