wtorek
IDŹ W PYRY! Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana ma wiele wersji, możemy wykorzystać w niej niemalże dowolne warzywa. Tym razem postawiłam przede wszystkim na pomidory. Moja wersja jest wegetariańska (nie wegańska), sos, którym ją zalewam zawiera bowiem żółty ser i śmietanę.
Składniki:
- około 6 ziemniaków,
- 4 duże pomidory,
- 1 ząbek czosnku,
- pół cebuli,
- ulubiony utarty żółty ser,
- kartonik gęstej śmietany,
- odrobina pieprzu i tartej gałki muszkatołowej
Ugotowane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki układamy razem z pokrojonymi pomidorami i posiekaną cebulą oraz czosnkiem. W osobnym garnku mieszamy utarty żółty ser ze śmietaną i doprawiamy. Takim sosem zalewamy warzywa i zapiekamy około 20 minut w mniej więcej 180 stopniach. Gdy ser zacznie się przyrumieniać, możemy wyjąć zapiekankę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńRobimy często zapiekanki - na sto różnych sposobów. Zawsze zastanawiam się czy ziemniaki najpierw ugotować czy zapiec, a potem dorzucić do nich pozostałe składniki. Fajny blog :) Zdrowo i wiosennie ;)
OdpowiedzUsuń