piątek

DIABELSKIE NASIENIE. Co to jest chia?




Nasiona chia stały się popularne dzięki wartościom odżywczym i ciekawej właściwości, która sprawia, że nadają się idealnie na przykład do deserów, kremów lub sosów. Właściwość ta polega na żelowaniu substancji, którą się je zalewa. Te małe nasionka wyglądają niepozornie, jednak można dzięki nim wyczarować ciekawe potrawy - takie, na jakie pozwoli nam nasza wyobraźnia. Nasiona wystarczy zalać płynem (napojem sojowym, kokosowym, mlekiem) i po kilku godzinach uzyskamy konsystencję zbliżoną do budyniu. Przygotowany krem będzie miał smak tego, czym je zalejemy, gdyż nasiona szałwi hiszpańskiej (czyli chia) same w sobie są niemalże bez smaku. Posiadają jednak wartość odżywczą (m.in. kwasy Omega-3, magnez, wapń, żelazo, selen, błonnik), dlatego warto od czasu do czasu je spożywać. Jemy je jednak w niewielkiej ilości, by nie okazały się dla nas szkodliwe. Zgodnie z informacją producenta opakowania, które ja kupiłam, zalecane dzienne spożycie wynosi do 15 g. Zimą do puddingu z nasion chia dodać możemy mrożone lub świeże owoce - uzyskamy w ten sposób wyśmienity deser.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz