czwartek

Wegańska faszerowana papryka




Sposobów na faszerowaną paprykę jest bardzo wiele, tym razem wersja wegańska. Poniższą propozycję można dowolnie urozmaicać i zmieniać, wykorzystując inne nasiona (np. orzechy, pestki słonecznika, ciecierzyca, ryż), przyprawy czy też dodając posiekane warzywa.
Składniki:
4 czerwone papryki
soczewica zielona,
wodorosty Wakame (nadają słony smak),  
cebula czerwona,
tofu naturalne 250 g (utarte na tarce),  
pestki dyni,
siemię lniane,
amarantus
pietruszka - nać,
przyprawy:  pieprz, zioła prowansalskie,
olej – np. ryżowy
Soczewicę gotujemy, wodorosty namaczamy na 30 minut, cebulę i pietruszkę kroimy, tofu ucieramy na tarce. Wszystkie składniki (oprócz papryki) mieszamy. Paprykę przekrawamy na pół, smarujemy olejem  i napełniamy farszem. Pieczemy przez 15 minut.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam faszerowaną paprykę, choć nigdy nie jadłam amarantusa i wodorostów, więc nie wiem czy by mi posmakowało....

    OdpowiedzUsuń