poniedziałek

Chleb na zakwasie





Uwielbiam ten chleb, bo można go robić w niezliczonej ilości wersji – smak zależy od typu mąki i nasion, jakie dodam. Chlebek jest superzdrowy. 

Składniki:
- 1 kg dowolnej mąki (żytnia, razowa, orkiszowa, pszenna itp., sprawdzają się też typowe mieszanki przygotowane do pieczenia chleba – często dostępne na półkach ze zdrową żywnością) ,
- po ¾ szklanki: płatków owsianych, siemienia lnianego, pestek słonecznika, pestek dyni, otrąb żytnich (lub inne – warto eksperymentować),
- po 2 łyżeczki soli i cukru,
- 1 litr zimnej wody (może być w tym ½ gazowanej),
- olej lub masło
- zakwas (można próbować zrobić samemu, ale lepiej kupić gotowy np. w dobrej pizzerii albo piekarni)


Ze wszystkich składników zrobić ciasto o zbitej konsystencji. Z wyrobionej masy włożyć 3 łyżki do słoika. Słoik zakręcić i po 2 godzinach wstawić do lodówki (w ten sposób za kilka dni gotowy będzie nowy zakwas). Resztę ciasta podzielić na dwie części i włożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem blaszek – kek sówek. Masę chlebową przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 godzin. Gdy chlebek wyrośnie, wstawić do pieczenia. Piec 1 h w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Po wyjęciu z piekarnika wierzch chleba posmarować cienko masłem lub olejem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz