Uwielbiam ten chleb, bo można go robić w niezliczonej ilości
wersji – smak zależy od typu mąki i nasion, jakie dodam. Chlebek jest
superzdrowy.
Składniki:
- 1 kg dowolnej mąki (żytnia, razowa, orkiszowa, pszenna itp.,
sprawdzają się też typowe mieszanki przygotowane do pieczenia chleba – często dostępne
na półkach ze zdrową żywnością) ,
- po ¾ szklanki: płatków owsianych, siemienia lnianego,
pestek słonecznika, pestek dyni, otrąb żytnich (lub inne – warto eksperymentować),
- po 2 łyżeczki soli i cukru,
- 1 litr zimnej wody (może być w tym ½ gazowanej),
- olej lub masło
- zakwas (można próbować zrobić samemu, ale lepiej kupić
gotowy np. w dobrej pizzerii albo piekarni)
Ze wszystkich składników zrobić ciasto o zbitej
konsystencji. Z wyrobionej masy włożyć 3 łyżki do słoika. Słoik zakręcić i po 2
godzinach wstawić do lodówki (w ten sposób za kilka dni gotowy będzie nowy
zakwas). Resztę ciasta podzielić na dwie części i włożyć do dwóch wysmarowanych
tłuszczem blaszek – kek sówek. Masę chlebową przykryć ściereczką i pozostawić
do wyrośnięcia na około 10 godzin. Gdy chlebek wyrośnie, wstawić do pieczenia.
Piec 1 h w temperaturze 180 stopni. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Po
wyjęciu z piekarnika wierzch chleba posmarować cienko masłem lub olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz