środa

Wegański placek owsiano-gryczany








Placek jest idealny na deser, gdyż to danie na słodko, ale ja najbardziej lubię przygotowywać go na weekendowe śniadanie, jako alternatywa dla owsianki, gdyż jest sycący. Masę na placek przygotować można wieczorem, a rano wstawić ją do piekarnika i voilà!

Składniki:
Po 1 szklance płatków gryczanych i owsianych (wystarczyłby także 1 typ),
ulubione bakalie (ja wybrałam rodzynki, suszone owoce, płatki migdałowe),
pół szklanki wiórków kokosowych,
4 jabłka                                     
2 szklanki wody
¼ szklanki dobrego oleju (np. ryżowy)
opcjonalnie kilka łyżek siemienia lnianego lub otrębów (placek ma dzięki temu bardziej zwartą konsystencję),
przyprawy do wyboru: cynamon, kardamon





Wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy, dodajemy wodę i ponownie mieszamy, odstawiamy na godzinę (lub na noc – by upiec placek rano). Płatki muszą w tym czasie zmięknąć. Blaszkę lub naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy masę i pokrojone jabłka. Placek pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz