wtorek

Ciecierzyca i kuskus z warzywami





Propozycja lekkiego i łatwego do przygotowania dania. Jeśli chcemy, by wykonanie go zajęło nam naprawdę mało czasu, możemy wybrać ciecierzycę w puszce. W przeciwnym razie ziarno należy zamoczyć wcześniej na 12 godzin, a później ugotować. Warzywa warto urozmaicać i oczywiście dodawać dużo surowizny.

Składniki:
- ciecierzyca  (w puszce lub do ugotowania),
- kuskus,
- dowolne warzywa (np. seler naciowy, cebula, koper włoski, pietruszka),
- oliwki
Kuskus zalewamy wrzątkiem i układamy na talerzu, dodajemy przygotowaną wcześniej ciecierzycę. Warzywa dodajemy na surowo lub chwilkę je wcześniej podsmażamy, do smaku warto dorzucić kilka oliwek. Całość posypujemy koperkiem lub pietruszką.
.
.


fot. pixel

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz