środa

Sałatka z pomarańczą i szpinakiem





Prosta w wykonaniu sałatka może stanowić dodatek do bardziej „konkretnego” dania lub być samodzielną przekąską. Polecam podawać ją w małych miseczkach, gdyż w wielkiej misie  ciężka cieciorka i pomarańcze wędrują na samo dno, a na wierzch wyłaniają się  same liście – zatem całość wygląda wówczas jak danie dla świnki morskiej. Dzięki serwowaniu w małych porcyjkach każdy dostanie w miseczce wszystko, co mu się należy. Myślę, że moja świnka też by nie pogardziła taką miseczką. Wypróbuję.

Składniki:
- cieciorka (w puszce lub do ugotowania)
- świeże liście szpinaku
- pomarańcze
- 1 owoc granatu 

Cieciorkę moczymy przez około 12 godzin, a następnie wylewamy wodę i w świeżej gotujemy przez godzinę (ewentualnie ułatwiamy sobie życie wybierając ciecierzycę w puszce). Mieszamy z pozostałymi składnikami i zjadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz