poniedziałek

Faszerowane pomidory



Jestem zwolenniczką jedzenia warzyw na surowo, bez jakiejkolwiek obróbki cieplnej. Tym razem proponuję zatem ciekawy sposób podania warzyw z ciecierzycą. Kilka pomidorów może stanowić lekkie danie obiadowe.

Składniki:
- duże pomidory,
- sałata lodowa lub dowolne liście,
- papryka,
- nasiona granatu,
- migdały, orzechy laskowe, dowolne pestki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- szklanka ciecierzycy.

Od pomidorów odkrawamy "kapelusze" i wydrążamy je w środku (z zawartości można zrobić sos pomidorowy). Pozostałe warzywa kroimy, ciecierzycę gotujemy. Mieszamy warzywa z ciecierzycą, orzechami i nasionami, a następnie faszerujemy nimi pomidory.




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię taki sposób podawania jakichkolwiek sałatek. Taka szklana micha z warzywami na stole to raz że wygląda słabo a dwa- goście wstydzą się konkretnie nałożyć sobie na talerz. A gdy robimy takie porcyjki to każdy jest zadowolony i nic nie zostaje :)

    OdpowiedzUsuń