środa

Sałatka w jadalnej miseczce ;)


Sałatkę podawać możemy tradycyjnie w misce lub wymyślić nieco ciekawszy sposób serwowania - inspirację stanowić może papryka "nadziewana" sałatką. Taka jadalna miseczka podana może być jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielna przekąska między posiłkami.


Składniki:
- kasza kuskus,
- woreczek brązowego ryżu,
- pół worka gotowego mixu sałat,
- rukola,
- 1 pomarańcze lub 4 mandarynki,
- kolorowe papryki,
- seler naciowy,
- ziarna słonecznika,
- dowolne orzechy,
- oleje z ostropestu i lnu

Ryż gotujemy, kuskus zalewamy wrzątkiem. Paprykom odkrawamy kapelusze (można je potem posiekać i dodać do sałatki) i oczyszczamy środki. Pozostałe warzywa i owoce siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dorzucając pestki, nasiona i dolewając odrobinę oleju. Mieszamy raz jeszcze i wypełniamy paprykowe miseczki. 


Poniżej wersja ze świeżym szpinakiem, ciecierzycą, nasionami granatu, selerem naciowym, orzechami laskowymi i nerkowcami:

1 komentarz: