sobota

Leczo z cukinią i ziarnami



Ciepłe i pożywne leczo można podawać na przykład z pieczywem lub kaszą. Kolorowe i różnorodne ziarna będą ciekawym urozmaiceniem zawartości talerza. Najlepiej wybrać takie, jakie się lubi lub jakie ma się akurat pod ręką.

Składniki:

- ziarna: groch żółty i zielony, soczewica zielona i czerwona, fasola czerwona, biała i nakrapiana (w niektórych sklepach dostępne są gotowe mieszanki ziaren),
- 2 cukinie,
- cebula biała i czerwona,
- por,
- seler naciowy,
- wodorosty wakame (nieobowiązkowe - dodaję ze względu na słony smak i zawartość witamin i minerałów)
- ulubione przyprawy (np. pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie).




Nasiona gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (warto najpierw wszystkie zostawić namoczone np. przez noc). W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i posiekany seler naciowy. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy ugotowane ziarna. Na koniec dorzucamy rozdrobnione wodorosty i przyprawiamy.



1 komentarz:

  1. Fajnie to wygląda i bardzo apetycznie :) Wodorosty znam jedynie z oblepiania mi twarzy podczas pływania w morzu :P

    OdpowiedzUsuń