sobota

SZTUKA KOMPROMISU. Krem pomidorowo-marchwiowy z soją






Krem pomidorowo-marchewkowy to jeszcze jeden sposób na przemycenie porcji surowych warzyw. Zwykle w zupach warzywa się wręcz rozgotowuje. Co prawda zupa zyskuje dzięki temu lepszy smak, jednak traci część swojej wartości odżywczej. Gotując tę zupę znalazłam pewien kompromis.

Składniki:
- 6 dużych marchewek,
- 6 pomidorów (lub 2 puszki pomidorów),
- 4 pietruszki,
- kawałek selera,
- 2 szklanki ugotowanej soi,
- przyprawy: bazylia (najlepiej świeża), tymianek, oregano, słodka papryka, pieprz.

Gotujemy soję. Warzywa dzielimy na dwie grupy - jedną (pokrojoną) gotujemy z przyprawami w około 2 litrach wody przez mniej więcej 15 minut, następnie pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Całość (warzywa i wywar) miksujemy na gładką masę i wrzucamy drugą część warzyw (surowe) i również miksujemy. Zupy już później nie gotujemy, by nie utracić witamin z tej części warzyw, która pozostała surowa. Dorzucamy ugotowaną wcześniej soję i podajemy, póki zupa jest ciepła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz