Bardzo proste i szybkie kotlety, które można zjeść nawet na zimno - np. wziąć ze sobą jako przekąskę. Jest to opcja obiadu, kolacji albo przekąski na dzień, w którym nie mamy czasu na gotowanie.
Ugotowaną (lub z puszki) fasolę rozduszamy widelcem (kto ma czas, może zmiksować lub zmielić na masę), dodajemy opcjonalnie ziarna słonecznika i dużo przypraw (dobrze pasuje tymianek, dodałam też świeży lubczyk i pieprz). By masa się skleiła dodajemy zmiksowane siemię lniane (ok. 5 łyżek); (zwykle mam przygotowane wcześniej - trzymam w słoiku w lodówce). Uformowane kulki możemy podgrzać w piekarniku i zjeść na ciepło albo wziąć ze sobą w pudełku np na letnią wycieczkę ;)
Wersja z kukurydzą - w składzie:
ryż brązowy, kukurydza, szczypiorek, słonecznik, mielone siemię lniane.
Wersja z groszkiem - w składzie:
ryż brązowy, groszek z puszki, czosnek, świeże zioła (lubczyk), ziarna słonecznika, zmielone siemię lniane jako zlepiak ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz