Kulebiak można wykonać na wiele sposobów, z dowolnym farszem, idealnie sprawdzają się też wersje na słodko z owocami. Poniżej wegański z farszem z soczewicy, warzyw i ziaren słonecznika.
Ciasto:
3 szkl. mąki, 1/4 kostki drożdży, 0,5 szkl. wody (w wersji niewegańskiej - można mleka), 2 łyżki oleju.
Ciasto zagnieść, rozwałkować na podłużny cienki placek, zawinąć nim farsz i zalepić (jak duży pieróg).
Farsz:
ugotowana soczewica (tym razem wykorzystałam czarną), ziarna słonecznika, świeże posiekane warzywa np.: marchew, seler, pietruszka, doprawić dowolnie (np. ziołą prowansalskie, tymianek).
Całość piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Efekt "złocistej" chrupiącej skórki wziął się z posmarowania jajkiem przed upieczeniem (wiadomo - można się bez tego obejść ;)
Poniżej również z farszem jak do pierogów ruskich:
I oczywiście wersja na słodko - z wiśniami i cukrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz