sobota

Kulebiak z soczewicą i warzywami, kulebiak ruski oraz z wiśnią :)

 

 Kulebiak można wykonać na wiele sposobów, z dowolnym farszem, idealnie sprawdzają się też wersje na słodko z owocami. Poniżej wegański z farszem z soczewicy, warzyw i ziaren słonecznika.


Ciasto:

3 szkl. mąki, 1/4 kostki drożdży, 0,5 szkl. wody (w wersji niewegańskiej - można mleka), 2 łyżki oleju.

Ciasto zagnieść, rozwałkować na podłużny cienki placek, zawinąć nim farsz i zalepić (jak duży pieróg).


Farsz: 

ugotowana soczewica (tym razem wykorzystałam czarną), ziarna słonecznika, świeże posiekane warzywa np.: marchew, seler, pietruszka, doprawić dowolnie (np. ziołą prowansalskie, tymianek).



Całość piec 30 minut w temp. 180 stopni. 

Efekt "złocistej" chrupiącej skórki wziął się z posmarowania jajkiem przed upieczeniem (wiadomo - można się bez tego obejść ;)

Poniżej również z farszem jak do pierogów ruskich:


 I oczywiście wersja na słodko - z wiśniami i cukrem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz