wtorek

Kotlety z orzeszkami ziemnymi

 Jedne z wielu kotletów, które lubię na zimno jako przekąskę. Można też je podać na obiad lub jako burgera. 

Co i jak?

 Przygotowujemy:

- ciecierzyca i ryż,

- orzeszki ziemne niesolone,

- szczypiorek lub cebulka,

- masło orzechowe,

- sos sojowy,

- mielone siemię lniane
 

 

 

 

 

 

 

 

Gotujemy ciecierzycę i ryż (akurat nawinął się czerwony); (może być równie dobrze sama ciecierzyca albo ryż). 

Miksujemy to razem z 3 łyżkami masła orzechowego, dodałam też (jak zwykle do burgerów) zmiksowane siemię lniane, żeby wszystko się ładnie zlepiło).


 

Polewamy miksturę sosem sojowym, dorzucamy posiekany szczypiorek i nieco zmiażdżone orzeszki ziemne (bez soli bo taka ilość soli byłaby ohydna).


 Mieszamy i lepimy statki kosmiczne.

I je kto chce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz