poniedziałek

Pasta warzywna


Pasta warzywna to sposób na "mały głodek". Możemy trzymać kilka porcji w lodówce i zjadać jako przekąskę zamiast słodzonych jogurtów. W zamkniętym słoiku pastę trzymamy w lodówce do dwóch dni.
Do swojej diety staram się włączać jak najwięcej surowych warzyw, wszystkie wymienione w przepisie zostały więc użyte w stanie surowym (również brokuł) . By pasta była słodsza, dodałam jabłek. Do warzyw dodać można dowolne ziarna i nasiona.

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
- po garści pestek dyni, słonecznika i nasion lnu,
- warzywa, owoce: nać pietruszki, marchew, brokuł, seler naciowy, kapusta pekińska, jabłka

Wszystkie składniki porcjami miksuję i dolewam dowolną ilość przegotowanej wody w celu uzyskania odpowiadającej mi konsystencji.

1 komentarz: