czwartek
Warzywny kociołek
Warzywny kociołek jest idealny na kolację lub lekki obiad. Można podawać go z np.
pieczywem, ryżem, kaszą.
Składniki:
- czerwona fasola
- marchew 2
- kalarepa 1
- seler naciowy 2 gałązki
- czerwona cebula
- przecier pomidorowy
- pietruszka nać
- słonecznik
- przyprawy (np. liść laurowy, pieprz, słodka papryka, jagody jałowca, ziele angielskie)
Fasolę moczymy przez 10 godzin, a następnie gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny). Możemy również wykorzystać puszkę fasoli. Warzywa siekamy. [Najzdrowsze są warzywa surowe, zatem gotuję tylko połowę z nich - około 10 minut - by uzyskać wywar. Drugą połowę dodaję na końcu, tuż przed podaniem.] Do ugotowanych na pół miękko warzyw dodajmy przecier pomidorowy, ugotowaną fasolę i przyprawy i gotujemy wszystko jeszcze przez chwilę. Gdy całość jest gotowa dodajemy opcjonalnie drugą część surowych warzyw. Posypujemy pietruszką i ziarnami słonecznika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajne te Twoje przepisy. I znów tęsknię za latem i młodymi kalarepkami :)
OdpowiedzUsuń