wtorek

Wegański serek z nerkowców i słonecznika - idealny na pizzę :)

 Wegański serek nie jest niczym nowym. Istniejące w sieci przepisy zmieniłam jedynie, dodając pestki słonecznika. Tak naprawdę ten przepis można modyfikować, dodając dowolne ziarna i orzechy i rozmaite przyprawy. Poniższa wersja sprawdziła się na pizzy (zastępnik żółtego sera) i jako pasta kanapkowa :)

 





Więc jak się do tego zabrać? 

Przygotować:

łącznie 1 szklankę nerkowców i pestek słonecznika

4 łyżki płatków drożdżowych (myślę, że nie są niezbędne)

2 łyżeczki agaru (zagęstnik zastępujący żelatynę wieprzową)

przyprawy (np. warzywko, kurkuma, pieprz ziołowy)


Orzeszki nerkowca i słonecznik wrzucamy do blendera i ścieramy na proszek. 

1 szklankę wody gotujemy, dodając agar i przyprawy (trzeba ciągle mieszać).

Dodajemy do gorącej wody orzeszki i płatki, mieszamy. 

Wlewamy do foremki i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz