Wegański serek nie jest niczym nowym. Istniejące w sieci przepisy zmieniłam jedynie, dodając pestki słonecznika. Tak naprawdę ten przepis można modyfikować, dodając dowolne ziarna i orzechy i rozmaite przyprawy. Poniższa wersja sprawdziła się na pizzy (zastępnik żółtego sera) i jako pasta kanapkowa :)
Więc jak się do tego zabrać?
Przygotować:
łącznie 1 szklankę nerkowców i pestek słonecznika
4 łyżki płatków drożdżowych (myślę, że nie są niezbędne)
2 łyżeczki agaru (zagęstnik zastępujący żelatynę wieprzową)
przyprawy (np. warzywko, kurkuma, pieprz ziołowy)
Orzeszki nerkowca i słonecznik wrzucamy do blendera i ścieramy na proszek.
1 szklankę wody gotujemy, dodając agar i przyprawy (trzeba ciągle mieszać).
Dodajemy do gorącej wody orzeszki i płatki, mieszamy.
Wlewamy do foremki i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz