niedziela

Indyjska potrawka - słodkie pomidorowe curry z kokosem i nutą wanilii

 


Kolejna inspiracja wschodnimi smakami, których sekret tkwi w przyprawach. Tym razem wersja raczej słodka.

Czego potrzebujemy:

- puszka pomidorów, mleko waniliowe, wiórki kokosowe, ugotowana cieciorka,

- przyprawy: kolendra, gorczyca, kminek, liść laurowy, pieprz, imbir, curry.


Co robimy?

Wlać do garnka puszkę pomidorów ze szklanką wody i połową szklanki mleka sojowego waniliowego, dorzucić 2 łyżki wiórków kokosowych i ugotowaną ciecierzycę.

Przygotować przyprawy: zmielić młynku łyżkę kolendry, kilka ziaren gorczycy, pół łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, 2 ziarna pieprzu. Zmielony proszek dosypać do garnka. Dodać ok. 1/4 łyżeczki imbiru i curry.

Podawać np. z ryżem, soczewicą i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz