poniedziałek

Zapiekanka warstwowa z soczewicą

 

Przepis z książki "Wegańska kuchnia indyjska" R.Hingle. Smakuje tak dobrze, że chcę go mieć wciąż pod ręką - na swoje potrzeby zrobiłam więc wersję ze zdjęciami, które pokazują kolejne warstwy zapiekanki. Ułatwia nieco pracę. Jest to dobry i sycący obiad.

 

 Do naczynia żaroodpornego wsypujemy szklankę suchej czerwonej soczewicy, dosypujemy do niej przypraw (kminek, garam masala, imbir, granulowany czosnek, curry), posiekaną marchewkę i cebulę.

 

Wlewamy na to 2 szklanki wody i układamy warstwę posiekanych pomidorów.


Na to kładziemy posiekanego kalafiora (dość "płaskie" kawałki). Doprawiamy pieprzem i kozieradką.

 

Na to surowe pokrojone ziemniaki. Tutaj zmieniłam nieco przepis - obtoczyłam je najpierw w oleju i przyprawie do ziemniaków.

I tu również wprowadziłam małą zmianę - przykryłam folią aluminiową i piekłam 40 minut w 200 stopniach. Potem zdjęłam folię i piekłam jeszcze 20 minut.



 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz