wtorek

Kapuśniak z kaszą i pieczarkami

 

 

Sycąca zupa, czyli obiad jednogarnkowy. Im bardziej ma być "konkretna", tym więcej kaszy dajemy.

Co potrzeba?

Kapusta kiszona i biała w podobnych ilościach, kasza pęczak, pieczarki, cebula, przyprawy: ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, papryka słodka i wędzona, odrobina pieprzu, kolędra, dałam też wodorosty wakame jako coś słonego (często dodaję je zamiast soli).

Białą kapustę siekamy razem z pieczarkami, chwilę gotujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i cebulę.

Babcia mawiała, żeby nie gotować kapusty kiszonej razem  z białą bo biała nie zmięknie. Nie wiem nie wiem - ja tam wierzę w gusła. Kiszoną dodałam więc na koniec. Po chwili dorzucam kaszę pęczak (na oko 0,5 szklanki) i gotuję jeszcze 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz